Facebook
ОУ Христо Ботев
Основно училище в с. Глогово

История на училището

Първите учебни занятия се провеждат в частна къща , в две стаи.

 

На собственика Сюлейман Асов по прякор Главината се плаща известен наем. Интересен факт е , денем стаите са училище , а вечер учителите са преспивали в тях.

  

    Първият учител и Директор е Станьо Динов от село Брестници. Роден на 24 март 1898 година.

 

     Първите ученици са 19 и са от различна възраст. Оформя се   І отделение или   І клас .Така продължава две учебни години. После се сформират  І и  ІІ отделение и е назначен за учител Ганчо Илиев Рогелов от село Български извор.

 

   Родителите , чийто деце не посещават училище са глобявани. 

 

    През учебната 1937/1938 година учителите са вече четирима :

  • Ганчо Илиев Рогелов
  • Мария Христова Рогелова
  • Петко Колев Дянков
  • Райна Попова

Усилено се заработва както от страна на учителите  , така и от страна на общината в село Гложене , че е време в махала Глогово да се построи училище. При гласуване на общинския бюджет се заделят средства и се започва трескава работа. През пролетта на 1939 година се полагат основите под ръководството на главния майстор Васил Нанов от село Гложене. Жителите на махалата се включват активно в строежа.

 

    След  две години ,през есента на 1941 година , пред очите на обществеността изниква нова двуетажна сграда .Всички си отдъхват доволни , че ще влязат в просторни и светли стаи ,а не в малките и тъмни стаички в къщата на Главината.

 

    Първоначално, няколко години , сградата е напълно достатъчна и с необходимия брой стаи. Появява се обаче необходимостта от още стаи , поради разрастването на Глогово и  през    1954      година започва дострояване към първата сграда.

 

От тогава до днес училището непрекъснато се обновява и става все по-ново и по- красиво. Продължава да се изпълва с веселия смях на учениците , с напътстващите думи на учителите контролирани от толерантността на Директора.